gpt-4 vs gpt-4 turbo

GPT-4 vs GPT-4 Turbo: een diepgaande analyse van prestaties in de praktijk

Introductie

In het snel evoluerende landschap van kunstmatige intelligentie (AI) springen de recente ontwikkelingen van OpenAI in het oog, met name GPT-4 en de nu in preview voorgestelde GPT-4 Turbo. GPT-4 Turbo, beschikbaar voor betalende klanten sinds dinsdag 7 november, belooft aanzienlijke verbeteringen en nieuwe mogelijkheden. Deze geavanceerde modellen hebben de potentie om drastisch te veranderen hoe bedrijven en individuen met AI interageren. In dit artikel onderzoeken we de verschillen tussen deze twee modellen, gebaseerd op onze directe ervaring en praktische toepassing bij het genereren van content en antwoorden op e-mail.

GPT-4 vs GPT-4 Turbo: de kernverschillen

OpenAI heeft met GPT-4 Turbo significante verbeteringen doorgevoerd, waaronder een grotere inputcapaciteit (16 keer meer dan GPT-4), hogere snelheid, lagere kosten en up-to-date data tot april 2023. Op papier zien deze verbeteringen er spectaculair uit en zouden ze een gamechanger kunnen zijn voor bedrijven die AI gebruiken voor grootschalige contentproductie of klantenservice.

Verhoogde inputlimiet in GPT-4 Turbo

Een cruciale verbetering in GPT-4 Turbo is de aanzienlijk verhoogde inputlimiet, die nu tot 16 keer groter is dan bij eerdere versies. Deze ontwikkeling is van onschatbare waarde voor het uitvoeren van complexe en gedetailleerde taken. In het bijzonder bij het beantwoorden van e-mails van klanten ondervonden we dat de inputlimiet van GPT-4 vaak een beperkende factor was. Een enkele e-mail, zeker in gevallen van uitgebreide correspondentie, kan al een substantieel deel van de toegestane input in beslag nemen. Daarnaast vereisen vragen over specifieke onderwerpen, zoals de resultaten van een Keyboost-campagne, gedetailleerde informatie en uitleg over onze portaalsite, waardoor de inputlimiet snel bereikt werd.

Met GPT-4 waren we genoodzaakt de hoeveelheid informatie die we meegaven strikt te beperken, wat soms resulteerde in minder gedetailleerde of minder nauwkeurige antwoorden. De introductie van GPT-4 Turbo elimineert deze beperking, waardoor we nu in staat zijn om uitgebreidere context en specifieke details mee te geven. Dit zorgt ervoor dat GPT-4 Turbo beter geïnformeerd zou moeten zijn en daardoor antwoorden zou moeten kunnen genereren die rijker en nauwkeuriger zijn.

Opmerkelijke kwaliteitsverschillen: GPT-4 vs GPT-4 Turbo in de praktijk

In tegenstelling tot de verwachting dat GPT-4 Turbo minstens gelijkwaardig zou zijn aan GPT-4 qua antwoordkwaliteit, tonen praktijkscenario’s aan dat dit niet altijd het geval is. Zelfs bij identieke vraagstellingen levert GPT-4 Turbo soms inferieure antwoorden. Bijvoorbeeld, in het geval van een klant met een domeinnaamprobleem, gaf GPT-4 correct aan dat onze hosting- en domeinnaamactiviteiten sinds 1 juli 2023 zijn overgedragen aan een andere partij. GPT-4 Turbo, daarentegen, suggereerde ten onrechte dat wij bezig waren met het probleem op te lossen. In een andere case, bij een melding van dubbele betaling, bood GPT-4 een zorgvuldige reactie gericht op het verifiëren en terugstorten van het bedrag, terwijl GPT-4 Turbo ten onrechte een onmiddellijke terugbetaling beloofde. Daarnaast, bij een aanvraag voor een offerte, begeleidde GPT-4 de klant correct door het proces, terwijl GPT-4 Turbo verwarring veroorzaakte door het geven van instructies met over te klikken links in een andere taal.

Opmerkelijk is dat, zelfs wanneer de ’temperature’ instelling op 0 staat — een setting die zou moeten resulteren in consistente antwoorden — GPT-4 Turbo niet altijd dezelfde betrouwbaarheid toont als GPT-4.

Deze voorbeelden illustreren dat GPT-4, ondanks de vooruitstrevende eigenschappen van GPT-4 Turbo, in bepaalde complexe situaties een betrouwbaardere en accuratere bron van antwoorden blijft.

Hogere snelheid, lagere prijs en up-to-date informatie in GPT-4 Turbo

Hoewel de verhoogde snelheid van GPT-4 Turbo een opmerkelijke technische prestatie is, heeft deze in onze operatie, waarbij we maandelijks 20.000 blogartikelen maken en ongeveer 15.000 e-mails verwerken, geen significante impact gehad. De snelheid waarmee AI antwoorden genereert, was al voldoende voor onze behoeften met eerdere versies. Het belangrijkste voordeel voor ons ligt echter in de recentere data waarover GPT-4 Turbo beschikt. Deze actualiteit is vooral van waarde bij het creëren van blogartikelen, aangezien die de relevantie en nauwkeurigheid van de gegenereerde content verhoogt.

Desondanks moeten we de kostenafweging in overweging nemen. Hoewel GPT-4 Turbo op sommige vlakken superieur is aan GPT-3.5 Turbo, met name door recentere data, blijft de prijs een belangrijke factor. GPT-4 Turbo is nog steeds ongeveer tien keer duurder dan GPT-3.5 Turbo. Dit prijsverschil is niet te verwaarlozen, vooral gezien het grote volume aan content dat we produceren.

Conclusie

Terwijl GPT-4 Turbo indrukwekkende technologische vooruitgang belooft, is het resultaat in onze ervaring niet altijd superieur aan GPT-4.  Het is belangrijk dat bedrijven deze modellen eerst grondig testen in hun specifieke context voordat ze definitief overstappen. De AI-technologie evolueert snel, maar praktische toepasbaarheid en nauwkeurigheid blijven cruciaal voor bedrijfssucces.

Geef een reactie

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

AnswerPal